Title Image

Terapeutens misstag

Om den mänskliga faktorn i terapiarbetet

Misstag i arbetet gör vi hela tiden, oavsett yrkesroll. I mitt terapeutiska arbete har jag ansträngt mig mycket för att inte göra fel och ibland har den ansträngningen varit ett misstag i sig. Terapeutiska misstag intresserar mig och jag har nu djupdykt i ämnet med syftet att hjälpa oss terapeuter att bli mer öppna för de misstag vi gör, öka chansen att vi uppfattar våra felsteg och även att vi hanterar dem på ett sätt som blir så bra som möjligt för de klienter vi möter.

Läsaren får ta del av olika typer av misstag, vilka konsekvenser de kan få samt hur vi kan hantera uppkomna situationer och våra egna känslor när misstagen är ett faktum. Till min hjälp har jag femton välkända och erfarna psykologer och psykoterapeuter som generöst delar med sig av egna misstag i terapiarbetet samt reflektioner kring det som skett.

Terapeutens misstag riktar sig till alla psykologer och psykoterapeuter, oavsett skolbildning eller tid i yrket. Boken läses gärna med en nyfikenhet på sig själv i terapeutrollen och sina egna felsteg. Den kan med fördel användas som diskussions- och reflektionsunderlag till kollegiala bokcirklar.

Sagt om boken

”Med hjälp av eleganta fallbeskrivningar, varvat med forskning och egna reflektioner, sätter författaren ord på de känslor som kan uppstå när misstaget i rummet sker. […] Det är lätt att ta boken till sitt hjärta och budskapen hjälper med lite extra fördragsamhet. Att fela är mänskligt, oavsett yrke.”
Jack Lukkerz, Bibliotekstjänst, nr 10, 2023

 

“Elins bok är välkommen och viktig för såväl nya som erfarna psykologer! Om den hade funnits under mina år i Psykologförbundets etikråd hade jag tipsat om den många gånger.“
– Kristina Taylor, leg. psykolog och ordförande i Psykologförbundet

 

“Boken erbjuder många lärdomar för alla som lär sig bedriva psykologisk behandling – men är kanske ännu viktigare för oss som har jobbat några år. Den ger oss en inblick i de misstag vi ofta begår och vad vi kan lära oss av dem för att bli bättre.“
– Alexander Rozental, leg. psykolog, universitetslektor och docent

Läs mer

Terapeutens misstag säljs i internetbokhandeln och hos utvalda bokhandlare. På Natur & Kulturs hemsida går det bra att läsa ett utdrag utdrag ur boken. Provläs boken här.

 

I Psykologtidningen nr 4 (sid 24-28) 2023 återfinns en intervju med Elin Wesslander om boken och dess framväxt. Psykologtidningen läses här.

Svenska Dagbladet publicerar en intervju utifrån boken den 12 augusti 2023. Prenumeranter kan läsa den här.

 

Är du medlem i Beteendeterapeutiska föreningen, BTF, kan du ta del av en presentation utifrån boken. Den hölls av Elin Wesslander på BTF-salong den 15 juni 2023. Där hittas även en mängd andra guldföreläsningar så bli gärna medlem!

I början av juli 2023 deltar Elin Wesslander i Närvaropodden. Samtalet berör olika aspekter av misstag, rädslan för att göra fel och vikten av närvaro i terapi.

 

Den 5 september 2023 är terapirelationen ämnet för P1s Kropp & själ. Elin är då med i samtalet tillsammans med Kristina Taylor och Alexander Rozental.

Framtidens karriär – Psykolog publicerar den 19 september 2023 artikeln Okej med misstag för psykologer. En i mitt tycke fin liten intervju som kärnfullt fångar bokens budskap.

 

I Sokraten reflekterar skribenten kring om det är klokt att läsa Terapeutens misstag precis innan pension och det är ju en bra fråga. Svaret går att läsa i Sokraten nr 3, 2023.

En härlig inbjudan jag fick var till Rikke Kjelgaards livestreaming av Coctails & courageous conversations. Ett fint samtal där Rikke, jag och deltagare delar med oss av misstag vi gjort och vad som blir svårt och viktigt. Hela samtalet ses här och det avslutas med ett rejält misstag från min mikrofon.

Utbildning & handledning

Den 6 december 2023 ges en öppen workshop där vi använder kunskapen kring andras och egna misstag som språngbräda för lärande. Läs mer om den här.

 

Vill du eller din verksamhet veta mer om terapeutiska misstag och kanske få arbeta med er professionella utveckling med boken som utgångspunkt? Här gärna av er med förfrågningar om workshop, föreläsning eller handledning.