Title Image

Gabriella Svanberg: om professionshandledning

Gabriella Svanberg: om professionshandledning

Innan jag startade EW Specialistpsykologi funderade jag mycket på vilken typ av verksamhet företaget skulle erbjuda. När jag kokade ihop mina erfarenheter från handledning, utbildning och chefsskap blev slutprodukten professionshandledning. En handledning som kan fyllas med allt från utmanande ärenden, hantering av kundrelationer, handledning på handledning, verksamhetsnära dilemman och vilka steg som behöver tas för egen professionell utveckling. Det är flexibelt och individualiserat med fokus där den handledde befinner sig.

När kan det passa att gå i professionshandledning och vad får man ut av det? En röst har vi redan hört i tidigare intervju på bloggen: Vad är professionshandledning?

Och nu får vi även ta del av vad som gjorde att Gabriella Svanberg sökte professionshandledning. Gabriella är psykolog sedan tjugo år tillbaka och egenföretagare sedan femton år. Mer information om hennes arbete hittas på gabriellasvanberg.se och vad professionshandledningen gett henne får ni läsa om här.

Vilket behov var det som gjorde att du eftersökte professionshandledning?

 

Jag hade jobbat som psykolog i över 20 år, vidareutbildat mig till specialist, drivit eget sedan 15 år och tänkte, nu då? Vad ska jag nu rikta in mig på? Jag har alltid älskat mitt jobb och gör det än men kan sakna någon form av sammanhang som egenföretagare. Träffar fantastiska klienter dag ut och dag in men jag hinner sällan bolla tankar med kollegor och känner ett behov av att fortsätta utvecklas. I den fasen sökte jag professionshandledning och tänkte att det kanske kunde ge mig en knuff åt något håll.

Hur skulle du beskriva handledningens innehåll?

 

Innehållet handlade om visionen och hur jag kunde ta konkreta steg åt rätt håll. Jag fick hjälp att tydligare brodera ut mina drivkrafter och identifiera hinder som kanske bara satt i mitt huvud.

Vad var hjälpsamt för dig och på vilket sätt?

 

Det var givande att ”vara på andra sidan”. Att vara klienten och uppleva hur mycket det ger att faktiskt sätta ord på saker och konkretisera tankar som bara snurrat i ens huvud under lång tid. Det var bra att få en deadline och liten knuff i att ta tag i saker.

Jag fick hjälp att tydligare brodera ut mina drivkrafter och identifiera hinder som kanske bara satt i mitt huvud.

Skiljer sig denna handledning från annan handledning du fått? Hur i så fall?

 

Skillnaden är att huvudfokus är på professionen, yrket och vägval man har framför sig. Det var skönt att sätta fingret just på den saken som skavde för mig och lösa upp lite av den knuten.

Vilka tänker du att professionshandledning passar för?

 

Jag vill varmt rekommendera professionshandledning för den som hamnar i det vägskäl jag hamnade i. Vart ska jag nu?

Vill du veta mer om professionshandledning eller boka en tid, fyll i kontaktformuläret nedan eller mejla på elin.wesslander@specialistpsykologi.se.

Intervjun är redigerad av Elin Wesslander som är legitimerad psykolog och psykoterapeut samt specialist i psykologisk behandling/psykoterapi. Specialistbloggen syftar till att sprida kunskap, inspiration och reflektion kring ämnen relaterade till yrkesutveckling för psykologer och andra personer inom människovårdande arbeten.