Title Image

Rikke Kjelgaard: min professionella utveckling

Rikke Kjelgaard: min professionella utveckling

Har du träffat Rikke Kjelgaard? Om inte har du verkligen missat något! Rikke är ett kraftpaket som jag tidigare haft den stora glädjen att arbeta med. Rikke lever och andas ACT och hon är fenomenal på att förmedla känslan i metoden, oavsett om du träffar henne enskilt eller ser henne på en scen tillsammans med hundratals andra i publiken. Rikke benämner sig som chief rock’n’roller på sitt företag Human ACT och hon är verkligen rock’n’roll! Läs om hennes psykologresa här.

Berätta om din psykologresa, var startade den?

 

Jag har länge vetat att jag ville vara psykolog. Min akademiska resa började efter 5 års upplevelseresande runt i världen. Jag ville prova på livet lite innan jag gav mig på psykologprogrammet i Köpenhamn. Jag hade tur sen som fick en anställning direkt efter examen, och jag fick snabbt både ansvar och massor med utvecklingsmöjligheter.

Vad har varit viktiga utvecklingssteg för dig?

 

Ett av de största stegen i min karriär var när jag startade eget företag 2016. Det kändes stort, osäkert och läskigt. Samtidigt kändes det viktigt för mig att känna frihet och att ta egna beslut. Jag ville skapa en arbetssituation som gav plats för mig att ägna mig åt sådant som jag tycker är roligt och ha möjlighet att engagera mig i projekt så väl som människor som ger mig näring.

När har du lärt dig som mest?

 

Jag har lärt mig som mest av mentorer som varit förebilder för mig i förhållande till hur jag själv önskar att vara eller inte vara i världen. Jag har även gjort massor med misstag som jag lärt mig mycket av. Min mest lärorika resa gjorde jag som ny egenföretagare när jag byggde upp en verksamhet samtidigt som livet i allmänhet kändes ganska mycket. Jag lärde mig av att resa mig igen från en jobbsituation som upplevdes ohållbar samt ett äktenskap som kollapsade. Att resa mig upp när livet lagt mig ner är nog min största lärdom.

Att resa mig upp när livet lagt mig ner är nog min största lärdom.

Berätta om någon person eller upplevelse som varit särskilt betydelsefull

 

Det har funnits många betydelsefulla personer i mitt liv. En av dessa är Louise Hayes som är en mycket prominent psykolog, författare och ledare inom Association for Contextual Behavioral Science. Louise är en god vän och en fantastisk förebild som professionell behandlare och mentor.

 

2018 tog jag (och min fina mamma) en resa med henne till Nepal där vi vandrade i Himalaya i två veckor. Som person upplever jag sällan rädsla. Om jag känner något starkt är det ofta sorg, stress eller kanske osäkerhet. Men när jag befann mig på bergsväggarna i Nepal upptäckte jag en rädsla som jag aldrig haft kontakt med förut. Jag minns hur jag ett flertal gånger var helt övertygad om att jag inte skulle överleva. Vi åkte i bussar på bergsväggar där det inte fanns någon väg och där halva bussen hängde utöver kanten. Vi klättrade i höjder där jag hade svårt att andas och där ett enkelt fall hade varit fatalt. Vi gick över hängbroar som jag inte visste skulle hålla.

Det är en helt unik upplevelse att ha visat mig så sårbar inför och tillsammans med nära människor som min mamma och Louise. I mötet med mina rädslor lärde jag mig att det inte bara är okay utan faktiskt nödvändigt att be om hjälp. Att tillåta mig själv att bli buren av andra. Och att ta steg med rädsla. Louise och min mamma fanns där hela tiden för mig och vi växlade mellan att stötta varandra när det blev svårt. Det har varit så lärorikt för mig i mitt professionella- såväl som i mitt privata liv. Sedan min resa till Nepal har jag uppmuntrat andra att be om hjälp samt själv praktiserat detta. Tänk att jag skulle bli 40+ innan jag lärde mig att stå framför en annan människa och säga: ”just nu är det svårt och jag vet inte vad jag ska göra, vill du hjälpa mig bära det svåra?” Att fortsätta vandra mot det som är viktigt för mig i livet med rädsla är min största superpower idag.

I mötet med mina rädslor lärde jag mig att det inte bara är okay utan faktiskt nödvändigt att be om hjälp. Att tillåta mig själv att bli buren av andra.

Har du varit i situationer som hindrat eller hämmat din utveckling?

 

Jag har varit i sammanhang där jag varken känt mig uppskattat eller omtyckt. Där jag var mer upptagen av att vara en duktig flicka än att faktiskt stå vid mig själv och sätta gränser. Jag har idag vald att vara mer fokuserad på att engagera mig i och tala till människor som uppskattar vad jag gör, än att försöka övertyga dem som ogillar mig om att ändra uppfattning.

Jag har idag vald att vara mer fokuserad på att engagera mig i och tala till människor som uppskattar vad jag gör, än att försöka övertyga dem som ogillar mig om att ändra uppfattning.

Hur ser ditt arbete ut idag?

 

Idag driver jag eget företag där jag främst utbildar och handleder passionerade behandlare i att skapa samtal som förändrar med Acceptance and Commitment Therapy (ACT). Utöver detta skriver jag böcker och bloggar och driver ett empowerment program för kvinnor.

Du kom ju faktiskt ut med en bok alldeles nyss, berätta!

 

Ja, i januari 2021 gav jag ut boken ”Samtal som förändrar: en guide till ACT i praktiken”. Den har varit på gång länge och det är boken som jag själv saknade, när jag började min ACT-resa. Min önskan är att läsaren får en tydlig koppling mellan teori och praktik, samt att man som behandlare hittar sin egen stil. Jag vill gärna förmedla något som kan vara krångligt på ett språk som folk begriper. Och med värme och vänlighet. Jag hoppas att boken blir hjälpsam för nybörjaren såväl som den erfarna ACT-utövare. Och den är verkligen skriven med kärlek till både metoden, till läsaren och till människan överlag.

 

(Läs gärna en bokrecension av ”Samtal som förändrar” på Mendeleos blogg, Elins anmärkning)

Vilken professionell upplevelse har varit den häftigaste för dig?

 

Det finns två stora upplevelser som sticker ut för mig.

För många år sedan gick jag upp på scenen till världskonferensen i ACT. Min önskan var att hylla kvinnors bidrag till förändring i världen. Jag hade tagit foton på kvinnor från hela konferensen och dessa visades som bildspel på storskärm och jag sjöng ”Sisters are doing it for themselves”. Jag hade hoppats att några nära kollegor kanske skulle heja lite på mig men samtliga kvinnor i salen reste sig, sjöng med, dansade och klev upp på och framför scenen. Det blev ett så fint, stort, rörande och starkt ögonblick och kickstarten på mitt arbete med empowerment för kvinnor.

Den andra händelsen är att jag år 2020 utnämndes till Fellow of the Association for Contextual Behavioral Science. En mycket ärofull titel som innebär att man hedras för sitt arbete med att sprida vetenskap samt lindra lidande i världen. Det känns enormt hedrande att få ett sådant pris samt att uppleva att det jag gör har betydelse och att det uppskattas.

När har du mest nytta av dina psykologkunskaper?

 

Jag har ju stor nytta av mina kunskaper när jag utbildar och lär ut vad jag kan men också när jag på olika sätt ska hantera livet i allmänhet. I mina svåraste stunder har jag varit tacksam för att jag vet varför jag känner som jag gör, samt hur jag tar mig genom det utan att tappa bort mig själv på vägen.

I mina svåraste stunder har jag varit tacksam för att jag vet varför jag känner som jag gör, samt hur jag tar mig genom det utan att tappa bort mig själv på vägen.

Det sägs att psykologer är den yrkesgrupp som vidareutbildar sig mest. Vilken funktion tänker du att vidareutbildning och handledning främst fyller?

 

Jag tänker att vi aldrig blir fullärda och att vi alla behöver vidga vår beteenderepertoar genom utbildning samt cementera det lärda genom kontinuerlig handledning. Det är ju en enorm skillnad på att läsa en bok och att få kunnig handledning på den verklighet man jobbar i.

Vilka färdigheter har varit centrala för dig att träna på för att få en fortsatt utveckling i yrkeslivet?

 

Jag har främst tränat mina förmedlingsfärdigheter. Jag tycker det finns en så stor skillnad på vad vi läser i böckerna och hur vi sedan förmedlar detta till klienter och/eller studenter. Människor söker inte hjälp via teoretiska förklaringar. Människor söker hjälp från andra människor. Så jag försöker ständigt koppla teori med ett språk som blir begripligt för min omgivning.

Hur ser du till att få den träningen?

 

Jag åker varje år iväg på konferenser samt bjuder in kollegor för utbildning. På det sättet får jag hela tiden tillgång till andras kloka ord och vägledning och ser till att vara lagom uppdaterad på nyaste forskningen.

Vad är nästa utvecklingssteg för dig?

 

Mitt nästa utvecklingssteg är att skriva en självhjälpsbok för kvinnor gällande gränssättning och om att leva stort och passionerat.

Intervjun är sammanställd av Elin Wesslander som är legitimerad psykolog och psykoterapeut samt specialist i klinisk psykologi. Specialistbloggen syftar till att sprida kunskap, inspiration och reflektion kring ämnen relaterade till yrkesutveckling för psykologer och andra personer inom människovårdande arbeten.