Title Image

Specialistbloggen jubilerar – 2 år av skrivarglädje

Specialistbloggen jubilerar – 2 år av skrivarglädje

Den 11 december 2020 publicerades specialistbloggens första inlägg. Det var starten på något jag inte hade förutsett skulle komma. Nu, två år och trettiofyra inlägg senare tittar jag tillbaka på bloggandet med tacksamhet. Att jag skulle känna skam kring inlägg anade jag redan innan men inte trodde jag att det skulle leda till så många nära samtal, positiva reaktioner från oväntade håll och upptäckten av ett nytt och berikande intresse. Specialistbloggen har nämligen visat mig att jag älskar att skriva och i vår kommer det en bok!

Att jag över huvud taget startade en blogg kan jag tacka min tidigare kollega Kristoffer Pettersson för. Han är inte bara specialistpsykolog, psykoterapeut och doktorand utan även mycket bra på att skapa hemsidor och sökmotoroptimering (SEO), så hans expertis var (och är) ovärderlig när jag startade företaget ew specialistpsykologi ab.

Jag visste att jag ville arbeta med utveckling för psykologer och psykoterapeuter på olika sätt men jag visste inte riktigt hur eller vart det skulle ta vägen. Att hemsidan skulle kunna hittas lätt på Google var givetvis något jag önskade och Kristoffer upplyste mig om att då behövde den uppdateras ofta och lättaste (?) sättet att göra det på var enligt honom att ha en blogg.

 

”Ja, jag kan väl skriva några korta texter nu och då” sa jag och tänkte att det inte spelade så stor roll vad det var för innehåll eftersom det troligtvis inte skulle läsas av någon direkt utan mest var en teknikalitet. Så jag började skriva sådant jag var sugen på och första inlägget handlade om självkännedom. Förvånande nog väckte det lite intresse och det hittas och läses fortfarande av nya personer vilket är skoj: Anledningar till att fokusera på självkännedom vid arbete med människor.

 

Då jag själv är psykolog och mycket av mitt arbete har kretsat kring psykologyrket har jag valt att ha den kåren i fokus även om jag också arbetar med psykoterapeuter och andra professionella. Ganska snart kom jag på att jag ville höra andras tankar om professionell utveckling för psykologer och jag började med att intervjuade Jonas Ramnerö om den saken: Jonas Ramnerö om psykologers utveckling.

 

Det gav mersmak. Nu har nitton intervjuer publicerats på bloggen och fler ska det bli för oj så skoj det är! Det är roligt att få möta tidigare kollegor, förebilder och nya bekantskaper och verkligen få kliva in i deras professionella resor.

Nu har nitton intervjuer publicerats på bloggen och fler ska det bli för oj så skoj det är!

Med hjälp av intervjuerna har specialistbloggens huvudsyfte mejslats fram. Jag vill visa vilken bred profession vi har och så många olika saker vi kan åstadkomma samtidigt som vi har samma kärna i vår kunskap som kan användas i våra olika verksamhetsområden. Bloggen syftar till att inspirera till nya vägar i den professionella utvecklingen, både genom att belysa de olika möjligheterna och de gemensamma nämnarna.

Att intervjua, transkribera och bearbeta text är otroligt tidskrävande. Mycket mer så än jag någonsin anat. När jag sett hur många timmar som gått medan jag transkriberat en intervju har jag många gånger frågat mig vad jag håller på med. Varför gör jag det här? Det är visserligen bra många fler som läser bloggen än jag hade trott och jag får positiv respons och det leder till uppdragsförfrågningar men är det värt det? JA! Det är värt det eftersom jag mår så bra när jag håller på med text! Det här visste jag inte tidigare, men att skriva är tydligen min grej. Det bästa jag kan tänka mig just nu (som arbete och/eller hobby) är att ha ostörd tid där jag får klura, skriva och verkligen gå in i en text. Det är mumma för själen! Har insett att jag till och mer mår riktigt gott när jag korrläser och textredigerar.

Varför gör jag det här?

Skrivarintresset kändes ganska så direkt efter bloggstart och när en bokidé uppenbarade sig tog jag kontakt med Natur & Kultur som gillade det hela. I snart två år har jag funderat, gjort research, intervjuat, transkriberat och skrivit. Nu pågår det avslutande arbetet med hjälp av förlaget och om allt går som det ska kommer boken ut i maj.

Jag är otroligt sugen på att berätta mer om boken och allt jag fått ta del av runt detta arbete men jag får hålla mig ett tag till. Så länge gottar jag mig åt att jag är på den plats jag är nu och firar gladeligen Specialistbloggens tvåårsdag och glädjen den gett mig genom skrivandet. Hurra!

Blogginlägget är skrivet av Elin Wesslander som är legitimerad psykolog och psykoterapeut samt specialist i klinisk psykologi. Specialistbloggen syftar till att sprida kunskap, inspiration och reflektion kring ämnen relaterade till yrkesutveckling för psykologer och andra professionella inom människovårdande arbeten.