Title Image

Vägen till ”Terapeutens misstag”

Vägen till ”Terapeutens misstag”

I slutet av maj kommer äntligen min bok, Terapeutens misstag, ut och jag längtar efter att få hålla den i mina händer. Under de senaste två åren har jag arbetat med projektet och det har varit spännande och roligt på så många sätt. Skönt att äntligen vara på en plats där jag kan berätta om innehållet och även börja tro på att det faktiskt kommer att bli en bok på riktigt!

Under hösten 2020 startade jag upp mitt företag och utforskade vad jag ville ägna min tid åt. Som jag skrev i blogginlägget Specialistbloggen jubilerar – 2 år av skrivarglädje trillade jag in på det här med att skriva blogginlägg och göra intervjuer och jag kände sug efter att skriva mer.

När jag hörde komikern Olof Wretling berätta om misstagen i sitt liv började jag tänka på hur intressant det är med misstag som vi gör och hur svårt det är att prata om. Jag nämnde detta för min kollega Kristoffer Pettersson som givetvis hade ett boktips att komma med. Han hade läst ”The naked therapist”, en bok från 70-talet där terapeuter berättade om terapirelaterade misstag som de gjort och då blev jag direkt sugen på att skriva något liknande. Efter lite tankebearbetning kontaktade jag Natur & Kultur och fick positivt gensvar på idén.

Foto: Lena Lee

Då började jag tänka på hur intressant det är med misstag som vi gör och hur svårt det är att prata om.

Sedan dess har jag intervjuat psykologer och psykoterapeuter gällande deras misstag och dragit mig till minnes mina egna klavertramp och tuffa terapisituationer. Jag har intervjuat forskare och professionella med särskild kunskap på ämnet och jag har läst böcker och artiklar som på olika visa varit aktuella för projektet. Och jag har skrivit, skrivit och skrivit. Det har varit galet tidskrävande och oväntat lustfyllt. Jag har mått så otroligt bra de stunder då jag ostört fått gå in i skrivarbubblan. Hade aldrig anat att jag skulle gilla det SÅ mycket.

 

När Natur & Kultur nu går ut med sin katalog för vårens boknyheter blir det med ens så verkligt, för där är den.

Nu är det en lång vår med väntan på releasen och det kommer vara supernervöst när andra faktiskt ska läsa boken och kan tycka till om den. Vem vet, i slutänden kanske det var ett stort misstag att skriva den? 😉

 

Kika gärna i katalogen med Natur & Kulturs vårnyheter för det är många spännande böcker på ingång! Inte minst kommer nyss nämnda Kristoffer Pettersson ut med ännu en bok som han skrivit tillsammans med Katja Lindert Bergsten. De sätter terapeuten i fokus och den ska bli ytterst intressant att läsa.

Blogginlägget är skrivet av Elin Wesslander som är legitimerad psykolog och psykoterapeut samt specialist i psykologisk behandling/psykoterapi. Specialistbloggen syftar till att sprida kunskap, inspiration och reflektion kring ämnen relaterade till yrkesutveckling för psykologer och andra personer inom människovårdande arbeten.