Title Image

Varför berätta om sina misstag? Del 2

Varför berätta om sina misstag? Del 2

Att jag tycker att det är viktigt att våga prata om misstag är ingen hemlighet, men varför är det viktigt? Intervjuavsnitten med autentiska misstag i Terapeutens misstag förgyller boken och utgör dess kärna. Jag är så tacksam över varje öppenhjärtig berättelse jag fått ta del av. Hur kommer det sig att så många erfarna psykoterapeuter och psykologer ställde upp och berättade om sina felsteg i terapirummet? Det, och hur det var att dela med sig av dem till allmän beskådan, har jag frågat några av intervjupersonerna.

 

Här får vi läsa vad Maria Farm, Ullakarin Nyblad, Sara Isling och Karin Ovefelt tänker om sin medverkan.

Tidigare svar från Åsa Nilsonne, Alexander Rozental, Kristoffer Pettersson & Maria Lalos hittas här.

Foto: Fredrik Bernholm

Maria Farm

 

Vad tänkte du när du blev tillfrågad om att dela med dig av egna misstag till en bok?

 

Min första tanke var: vilken ovanlig idé, och lite galen fast på ett bra sätt. Psykologer och terapeuter kan vara något räddhågsna av sig, eller kanske oroa sig för att de inte duger, inte ger sina klienter rätt behandling och därför rädda att bli kritiserade.

Vi lever i en ”manualbunden” tid där jag upplever att den nya generationen kollegor ibland drillats väl hårt i att arbeta strikt efter en manual som förvisso har evidens, men i den kliniska vardagen ofta måste anpassas efter varje unik klient. Det är i den anpassningen som jag tror att många upplever en osäkerhet eller lite stöd från utbildningar och ibland kollegor och handledare också. Det är värdefullt att våga vara sårbar och öppen, även som terapeut. Vi kan lära oss mycket av våra misstag!

Varför sa du ja?

 

Jag vill bidra till en syn på yrket som dynamiskt, levande och inte alltid så pretentiöst eller prestigefyllt. Psykologer och terapeuter är också människor, haha.

Hur var det att berätta om misstagen?

 

Utvecklande och intressant, det fick mig att reflektera mer över dem, även om jag redan gjort en del av det innan. Elin ställde kloka frågor och det kändes bra att vara en del av en grupp kollegor som deltog utifrån en vilja att andra ska kunna lära av våra misstag.

Något medskick du vill ge till läsaren?

 

Kan vara en bra bok att läsa ihop med en grupp kollegor eller varför inte i en handledningsgrupp för att diskutera tillsammans?

Jag vill bidra till en syn på yrket som dynamiskt, levande och inte alltid så pretentiöst eller prestigefyllt. Psykologer och terapeuter är också människor.

Foto: Ulrica Zwenger

Ullakarin Nyblad

 

Vad tänkte du när du blev tillfrågad om att dela med dig av egna misstag till en bok?

 

Äntligen har någon bestämt sig för att skriva en bok på detta viktiga tema!

Varför sa du ja?

 

Jag vill mer än gärna bidra till en mer nyanserad och avdramatiserad bild av misstag som alla vi som arbetar med människor gör. Jag bestämde mig tidigt i karriären för att stanna i mina misstag, vrida och vända på dem och stå ut med de känslor det väcker. Den inställningen har givit mig ovärderliga lärdomar och kunskaper.

Hur var det att berätta om misstagen?

 

Det var väldigt givande att sätta ord på misstagen inför en erfaren person som verkligen lyssnade och var intresserad.

Något medskick du vill ge till läsare av boken?

 

Alla gör fel ibland och misstag går nästan alltid att förstå utifrån ett systemperspektiv, det hänger alltså inte bara på mig. Att prata om dem med andra och lära sig av sina misstag i stället för att skämmas och sopa dem under mattan är det bästa man kan göra anser jag.

Jag bestämde mig tidigt i karriären för att stanna i mina misstag, vrida och vända på dem och stå ut med de känslor det väcker.

Sara Isling

 

Vad tänkte du när du blev tillfrågad om att dela med dig av egna misstag till en bok?

 

Jag blev glad och nyfiken när du frågade om jag ville bli intervjuad om mina misstag. Det kändes självklart att ställa upp och det rasslade snabbt till massa med exempel på situationer där jag i efterhand funderat över om jag kunde gjort annorlunda.

Varför sa du ja?

 

Jag sa ja för jag tycker att det är viktigt att vi alla pratar mer om vad som är svårt i vårt jobb och delar med oss av våra erfarenheter, inte bara av de som gått väl. Jag är dessutom övertygad om att en av de viktigaste färdigheterna för att hålla och utvecklas som psykoterapeut är att man regelbundet stannar upp och funderar över hur ens behandlingar går. Det finns så många olika vägval vi gör och tar under såväl bedömning som behandling och vi fattar ibland beslut som vi först i efterhand, med mer information, förstår borde varit annorlunda. Att dela med sig av sina misstag tror jag dessutom minskar lite på våra egna krav på oss själva.

Hur var det att berätta om misstagen?

 

För min egen del var det som sagt inte svårt att komma på misstag och inte heller att berätta dem. De följdfrågor jag fick av dig gjorde att jag kunde få tid att reflektera ytterligare över vad som faktiskt gick snett och jag upplevde ibland en lite större förståelse för mina misstag än när jag funderat över dem på egen hand. Misstag blir så lätt skamliga men genom att sätta ord på dem så lättare ju även denna känsla.

Något medskick du vill ge till läsare av boken?

 

Mitt medskicka blir att vi alla behöver prata mer med varandra och söka stöd hos varandra när vi gör misstag eller när behandlingar inte går som vi hoppas. Ibland kan vi rätta till våra misstag och få en annan utveckling i den behandling vi ger. Jag tänker dock att vi alltid lär oss något nytt som vi förhoppningsvis tar med oss framöver.

Misstag blir så lätt skamliga men genom att sätta ord på dem så lättare ju även denna känsla.

Karin Ovefelt

 

Vad tänkte du när du blev tillfrågad om att dela med dig av egna misstag till en bok?

 

Först tänkte jag, hur ska jag få fatt och minnas det jag förhoppningsvis har bearbetat, lärt mig av och gått vidare från, men insåg rätt snart att det var värdefullt att åter ägna mig åt en resa av självreflektion kring det som finns i mitt bagage. Det är en färdighet och förmåga som är viktig att hålla vid liv och inte släppa taget om.

Varför sa du ja?

 

Att möta rädslan för skam är inte något jag tvekade speciellt länge inför, och sa då ja.

Hur var det att berätta om misstagen?

 

Det satte igång en spännande undersökande och ärlig självreflektionsresa för min egen del och jag ser även vikten av att få oss alla att våga ägna oss åt det mer frekvent, utan att döma, för att lära.

Något medskick du vill ge till läsare av boken?

 

Vill tipsa om kapitel 6, Nyfiken på dig själv. Det är en favoritdel i boken och ett område jag tycker är väldigt intressant.

Det satte igång en spännande undersökande och ärlig självreflektionsresa för min egen del.

I Terapeutens misstag återfinns återkommande intervjuavsnitt med trettiofem  autentiska misstag och terapeuternas reflektioner kring det som skedde. I texten hittas en lång rad fler som jag och intervjupersonerna gjort. Blir du intresserad av att läsa mer så kika gärna in här eller beställ ditt eget exemplar i internetbokhandeln. Viktig läsning med tillhörande reflektionsunderlag utlovas!

Blogginlägget är skrivet av Elin Wesslander som är legitimerad psykolog och psykoterapeut samt specialist i psykologisk behandling/psykoterapi. Specialistbloggen syftar till att sprida kunskap, inspiration och reflektion kring ämnen relaterade till yrkesutveckling för psykologer och andra personer inom människovårdande arbeten.